Påsketur til Lesvos, Hellas

13. til 24. april 2014

Vi gjentar suksessen fra i år og inviterer til ny påsketur fra 13. til 24. april 2014 til øya Lesvos for å oppleve den ekte greske påsken! Som et ekstra innslag tilbringer vi også to dager i Athen med Akropolis og den spennende bydelen Plaka. Med på reisen blir vår erfarne reiseleder, Kari Tomassen, som også var reiseleder i år.

Lesvos – eller Mytilini, som øya også kalles – er perfekt for de som vil oppleve det ekte greske. Øyas historie går tilbake mer enn 8000 år med 11 millioner oliventrær og store skoger som skjuler gamle templer og kirker. På Lesvos er ikke turismen hovednæringen, da de har lenge hatt olivenolje som sikker inntektskilde, og du finner her det autentiske greske livet hvor gamle tradisjoner, mat og kunst fremdeles er å finne.

Vi starter med 2 dager i Athen, hvor vi bor på et 4-stjerners hotell i den sjarmerende bydelen Plaka med fantastisk utsikt til Akropolis fra hotellets takterasse. Les mer om pakkeinnholdet og dagsprogrammet for reisen lenger ned på siden.

Begrenset antall plasser, ta kontakt med oss på post@activetours.no eller telefon 21 42 02 11 for mer informasjon eller benytt bookingskjemaet for å reservere plasser.

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet.

 

Pakker og priser

Inkludert
- Fly t/r Gardermoen - Mytilini (Avreise Bergen som tilvalg)
- Transport t/r flyplass - hotell
- 2 netter i dobbeltrom på 4-stjerners hotell i Athen
- 9 netter i dobbeltrom på Hotell Votsala på Lesvos
- Halvpensjon under hele oppholdet
- Alle påskeaktivitetene fra 17. til 21. april
- Stor gresk avskjedsmiddag med drikke
- Erfaren norsk reiseleder som er med hele veien

Pris 13 290,- per person

Tillegg:
- Enkeltrom (2000,- per person)
- Avreise fra Bergen (1500,- per person)
- Drikke til maten
- Lunsj
- Deltakelse på valgfrie aktiviteter

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet.

Mer informasjon

Kontakt oss på post@activetours.no for mer informasjon. For spørsmål rundt program og innhold på reisen kan disse rettes direkte til reiseleder:

Kari Tomassen
Telefon: +47 95 21 98 00
E-post: kari@activetours.no

Program

Søndag 13. april
Fly fra Gardermoen og Flesland til Athen med SAS, avgang kl. 06:00 fra Bergen og 06:05 fra Oslo. Gruppen møtes under en kort mellomlanding i København og ankommer dermed Athen med samme fly. Transport fra flyplassen til Hotell Herodion, i Athen rett ved Akropolis. Felles middag.

Mandag 14. april
Dag i Athen. Hotel Herodion ligger 5 minutter fra det flotte nye Akropolis-museet, som blir regnet som ett av verdens fineste museer. En engelsktalende guide vil ta oss med til det nye museet og til selve Akropolis, og senere på dagen en guidet tur rundt i Plaka som ender opp på restauranten der vi skal spise middag.

Tirsdag 15. april
Vi har dagen til egen disposisjon inntil vi drar til Mytilini, Lesvos, kl. 19.50 med fly. Flyvningen er kun en knapp time og turen fra flyplassen til hotell Votsala er bare ca. 20 minutter. Der venter det oss en gresk velkomstmiddag!

Onsdag 16. april
Etter en deilig frokost skal vi på tur i nærområdet.  Vi legger turen om olivenlundene, går til klosteret St. Rafael og avslutter med landsbyen Thermi hvor de som vil, kan spise en deilig lunch hos en av de lokale små restaurantene. På kvelden er det middag ved hotellet.

Torsdag 17. april
I dag starter påskefeiringen og på ettermiddagen drar vi til Mytilini for en historisk omvisning. Turen avsluttes i en bysantinsk kirke for å overvære en meget spesiell og dramatisk gresk gudstjeneste. Middag spiser vi på en lokal restaurant i Mytilini.

Fredag 18. april
Pilgrimsvandring til fjellandsbyen Assomatos. Vi deltar i prosesjonen for ”Epitáphios of Christ”. Dette er den eneste landsbyen i Hellas der prosesjonen er ledet av lokale musikere som spiller tradisjonelle instrumenter (instrumenter er ikke tillatt i de ortodokse kirker).

Lørdag 19. april
Vi deltar en stund på en spesiell seremoni i katedralen i Mytilini. Så drar vi tilbake og hjelper til med å forberede mat for søndag! Om ettermiddagen skal vi på en rundtur på nordsiden av øya til Skala Sykaminea og Molivos. Vi spiser middag i landsbyen Petra og kl 23.00 drar vi opp til kirken som ligger på toppen av en klippe. Her feirer vi (som alle grekerne gjør klokken 24:00) Jesu oppstandelse med fyrverkeri og kinaputter, altså helt forskjellig fra vi er vant med.

Søndag 20. april
Vi griller hele lam over kull. Alle må delta og sveive noen minutter.  Festen begynner tidlig og varer til sent. Om du har lyst, kan du etterpå besøke landsbyen Thermi for å se ”Procession of the bull” en festival som starter på ettermiddagen og som er en helt spesiell opplevelse med både en blomsterbekranset okse og ganske ville hester!

Mandag 21. april
Formiddagen slapper vi av etter den store festen dagen før, men om ettermiddagen drar vi til kapellet St George hvor presten vil velsigne hestene og rytterne før hesteveddeløpet! Dette er en folkefest hvor alle i området deltar med både mat, musikk og gresk dans.

Tirsdag 22. april og onsdag 23. april
Etter 5 dager med intensivt "program" kan alle nyte naturen, besøke landsbyer eller bare slappe av i hagen. Det vil bli arrangert kokekurs, fotturer og tur til varme kilder etc. Aktivitetene er litt avhengige av været. Begge dagene er det felles middag på hotellet, og siste kvelden blir det servert en stor, gresk avskjedsmiddag med alt hva vi ønsker av mat og drikke!

Torsdag 24. april
Fly tilbake til Norge. Ankommer Gardermoen kl. 18:20 og Flesland 22:20.

 

Den greske påsken

Påske, eller "Paska" som de sier på gresk, er den helligste og mest feirede høytid i Hellas. Den feires som vår jul, nyttårsaften og 17. mai, - alt på en gang! I tillegg til det religiøse er det en gigantisk folkefest, og en totalt annerledes måte å feire påsken enn det vi er vant med. Det er en stor opplevelse, enten man er religiøs eller ikke.

For oss er det litt forvirrende at den gresk-ortodokse påsken ikke er samtidig med vår egen. Dette er fordi den gresk-ortodokse kirken bruker den Julianske kalenderen for å bestemme tidspunkt for feiringen. I år er påskeaften 19. april. Før påske er det i hele Hellas en økende aktivitet for å få hus, hjem og hager i ren og pen stand. Slik vi gjerne vasker til jul, er greske husmødre travelt opptatt med påskerengjøringen. Dette betyr gjerne en skikkelig vårrengjøring i huset, og det stelles i hager, ryddes og fikses, og man kan se at fortauskanter, trapper og lignende får en ekstra omgang hvitmaling før påske. Som hos oss øker aktiviteten etter hvert som man nærmer seg, og vårt uttrykk "Som julekvelden på kjerringa" hadde passet godt også i Hellas, hvis man byttet ut julekveld med påskeaften!

På gresk sier man ikke den stille uken, men den store uken - "I megali evdomada" - og det er også mye mer treffende, for her er det ikke mye stillhet! I kirkene er det stor aktivitet gjennom hele uka, med messe både morgen og kveld. Greske skoler og universitet tar påskeferie fra fredag før Palmesøndag, slik som hos oss, og småbyer og bygder fylles opp av hjemvendte studenter, som selvsagt skal feire påske hos familien. Butikkene og markedene holder ikke stengt, snarere tvert i mot, det er utvidet åpningstid i dagene før påske.
Den greske påsken er en stor opplevelse, og grekerne ønsker alle ikke-ortodokse velkomne til å ta del i feiringen. Det blir ikke forventet at man skal følge alle skrevne og uskrevne regler, men det blir forventet at man viser respekt for deres tradisjoner og religion.

 

Hotellene

De 2 første nettene bor vi på et flott og hyggelig 4-stjerners hotell i bydelen Plaka i Athen. Dette er en historisk og sjarmerende bydel med Akropolishøyden og det nye Akropolismuseumet. Fra takterassen til hotellet har du fantastisk utsikt opp til Akropolis, se bilde i margen til høyre.

Votsala hotel med sin idylliske beliggenhet rett ved havet på øya Lesvos er en vel verdt å oppleve. Vertskapet skaper en atmosfære som gjør gjestene kommer igjen og igjen. Den flotte frokosten serveres i hagen med klassisk musikk i bakgrunnen og med utsikt til havet og Tyrkia på andre siden. Her kan man også ta en tur på vannsykkel eller kano som hotellet har til fri avbenyttelse. Ellers byr stedet på arkeologiske områder, nydelige små kirker og olivenlunder og en landsby rett i nærheten. Det er kun 15 minutter til Mytilini by.

Enkelte dager serverer de lunch og middag ved hotellet og ellers er det koselige greske tavernaer 5 minutter unna. Rommene er utstyr med enkelt kjøkkenutstyr så det ligger til rette for å kjøpe litt brød, frukt, vin etc. til enkel lunch på altanen.

 

Utflukter

Det er et stort tilbud av rimelige aktiviteter og utflukter. Disse betales på stedet og koster fra 8 til 30€. Den dyreste er en båttur til Tyrkia som koster ca 50€.

 

Klima

Typisk behagelig middelhavsklima med årlig gjennomsnittstemperatur på 18 grader. Normalt rundt 15 på senvinteren og nærmere 30 på sommeren. Generelt tørt klima med lite nedbør og mye sol.

 

Trykk på bildene for større visning

Påsketur Lesvos

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_olivenlund

Påsketur Mytilini

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_varme_kilder

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_arkeologi

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_frokost

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_kanoer

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bro

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bord

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala_hagen

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_Votsala

Lesvos