Påsketur til Lesvos, Hellas

9. til 19. april 2017

For 4. gang arrangerer vi tur til Hellas for å feire den gresk-ort odokse påsken. I år faller påsken i Hellas sammen med vår påske. Det er en perfekt tid å besøke Hellas på . Valmuene blomstrer, og det er akkurat passelig varmt i luften!

Med på reisen blir vår erfarne reiseleder, Kari Tomassen, som også har vært reiseleder tidligere år.

Lesvos – eller Mytilini, som øya også kalles – er perfekt for de som vil oppleve det ekte greske. Øyas historie går tilbake mer enn 8000 år. Lesvos har 11 millioner oliventrær og har store skoger som skjuler gamle templer og kirker. Turismen er ikke hovednæringen her - da de lenge har hatt olivenolje som sikker inntektskilde. Så her finner du det autentiske greske liver hvor gamle tradisjoner, mat og kunst fremdeles er å finne.

Begrenset antall plasser, ta kontakt med oss på post@activetours.no eller telefon 95 21 98 00 for mer informasjon eller benytt link til bookingskjemaet nedenfor for å reservere plasser.

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet. (Påmeldingsfrist: 2. januar 2017)

 

Pakker og priser

Inkludert
- Fly t/r Oslo/Bergen - Mytilini
- Transport t/r flyplass - hotell
- 10 netter i dobbeltrom med halvpensjon på Hotell Votsala på Lesvos
- Alle påskeaktivitetene på Lesvos
- Stor gresk avskjedsmiddag siste kveld inklusiv vin
- Erfaren norsk reiseleder som er med hele veien

11 800,- per person

Valgfrie tillegg:
- Enkeltrom (1500,- per person)
- Drikke til maten
- Lunsj
- Aktiviteter utover oppsatt program

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet. (Påmeldingsfrist: 2. januar 2017)

Mer informasjon

Kontakt oss på post@activetours.no for mer informasjon. For spørsmål rundt program og innhold på reisen kan disse rettes direkte til reiseleder:

Kari Tomassen
Telefon: +47 95 21 98 00
E-post: kari@activetours.no

Program

Søndag 9. april
Fly fra Norge til Athen med SAS og med Aegean Air videre til Mytilini, Lesvos. Velkomstmiddag på Votsala Hotel.

Mandag 10. april
Etter morgenbad (frivillig!) og frokost blir det informasjonsmøte. Deretter er det guidet tur til klosteret St. Rafael og landbyen Thermi ved hotellverten, Iannis. Felles lunch for de som ønsker det i landsbyen Thermi hvor vi får smake lokale spesialiteter. Pris inklusiv drikke til 10 EUR.

Tirsdag og onsdag 11. og 12. april
Deltakelse i påskeforberedelser: pynting av lys, maling av egg etc. Et gresk matlagingskurs blir også arrangert.

Torsdag 13. april
Påskeprogrammet starter etter lunch. 16.30 drar vi inn til Mytilini for å bli kjent med byen og få en historisk omvisning. Etter middag på en lokal restaurant i Mytilini, drar vi til kirken for å overvære en dramatisk gresk gudstjeneste i en bysantinsk kirke i Mytilini.

Fredag 14. april
Pilegrimsvandring til fjellandsbyen Assomatos. Biltransport vil bli satt opp for de som ikke ønsker å gå. Vi deltar i prosesjonen for ”Epitáphios of Christ”. Dette er den eneste landsbyen i Hellas der prosesjonen er ledet av lokale musikere som spiller tradisjonelle instrumenter (instrumenter er ikke tillatt i de ortodokse kirker).

Lørdag 15. april
Tidlig om morgenen kan vi delta på en meget spesiell seremoni i katedralen i Mytilini. Så drar vi tilbake og hjelper til med å forberede mat for søndag. Om ettermiddagen skal vi på en rundtur på nordsiden av øya til Skala, Sykaminea og Molivos. Vi spiser middag i landsbyen Petra, og kl 23.00 drar vi opp til kirken som ligger på toppen av en klippe. Her feirer vi (som alle grekerne gjør klokken 24:00) Jesu oppstandelse med fyrverkeri og kinaputter.

Søndag 16. april
Vi griller hele lam over kull. Alle må delta og sveive noen minutter.  Festen begynner tidlig og varer lenge! På ettermiddagen kan vi begi oss opp til landsbyen for å se ”okseløpet”.

Mandag og tirsdag 17. og 18. april
Dager til fri avbenyttelse. Avskjedsmiddag om kvelden 18. april på Votsala, med alt det vi ønsker av mat og drikke.

Onsdag 19. april – retur til Norge
Fly tilbake til Norge.

Den greske påsken

Påske, eller "Paska" som de sier på gresk, er den helligste og mest feirede høytid i Hellas. Den feires som vår jul, nyttårsaften og 17. mai, - alt på en gang! I tillegg til det religiøse er det en gigantisk folkefest, og en totalt annerledes måte å feire påsken enn det vi er vant med. Det er en stor opplevelse, enten man er religiøs eller ikke.

For oss er det litt forvirrende at den gresk-ortodokse påsken ikke er samtidig med vår egen. Dette er fordi den gresk-ortodokse kirken bruker den Julianske kalenderen for å bestemme tidspunkt for feiringen. I år er påskeaften 19. april. Før påske er det i hele Hellas en økende aktivitet for å få hus, hjem og hager i ren og pen stand. Slik vi gjerne vasker til jul, er greske husmødre travelt opptatt med påskerengjøringen. Dette betyr gjerne en skikkelig vårrengjøring i huset, og det stelles i hager, ryddes og fikses, og man kan se at fortauskanter, trapper og lignende får en ekstra omgang hvitmaling før påske. Som hos oss øker aktiviteten etter hvert som man nærmer seg, og vårt uttrykk "Som julekvelden på kjerringa" hadde passet godt også i Hellas, hvis man byttet ut julekveld med påskeaften!

På gresk sier man ikke den stille uken, men den store uken - "I megali evdomada" - og det er også mye mer treffende, for her er det ikke mye stillhet! I kirkene er det stor aktivitet gjennom hele uka, med messe både morgen og kveld. Greske skoler og universitet tar påskeferie fra fredag før Palmesøndag, slik som hos oss, og småbyer og bygder fylles opp av hjemvendte studenter, som selvsagt skal feire påske hos familien. Butikkene og markedene holder ikke stengt, snarere tvert i mot, det er utvidet åpningstid i dagene før påske.
Den greske påsken er en stor opplevelse, og grekerne ønsker alle ikke-ortodokse velkomne til å ta del i feiringen. Det blir ikke forventet at man skal følge alle skrevne og uskrevne regler, men det blir forventet at man viser respekt for deres tradisjoner og religion.

Hotellet

Votsala hotel med sin idylliske beliggenhet rett ved havet på øya Lesvos er en vel verdt å oppleve. Vertskapet skaper en atmosfære som gjør gjestene kommer igjen og igjen. Den flotte frokosten serveres i hagen med klassisk musikk i bakgrunnen og med utsikt til havet og Tyrkia på andre siden. Her kan man også ta en tur på vannsykkel eller kano som hotellet har til fri avbenyttelse. Ellers byr stedet på arkeologiske områder, nydelige små kirker og olivenlunder og en landsby rett i nærheten. Det er kun 15 minutter til Mytilini by.

Enkelte dager serverer de lunch og middag ved hotellet og ellers er det koselige greske tavernaer 5 minutter unna. Rommene er utstyr med enkelt kjøkkenutstyr så det ligger til rette for å kjøpe litt brød, frukt, vin etc. til enkel lunch på altanen.

Utflukter

Det er et stort tilbud av rimelige aktiviteter og utflukter. Disse betales på stedet og koster fra 8 til 30€. Utflukter som er spesifisert i programmet er inkludert i prisen og koster selvfølglig ikke noe ekstra.

Klima

Typisk behagelig middelhavsklima med årlig gjennomsnittstemperatur på 18 grader. Normalt rundt 15 på senvinteren og nærmere 30 på sommeren. Generelt tørt klima med lite nedbør og mye sol.

Lesvos og flyktningsituasjonen

Lesvos har fått noe negativ omtale i pressen i de siste årene pga flyktningsituasjonen, men lokalbefolkningen har imidlertid gjort utrolig mye for å hjelpe til. De har tatt imot flyktninger med en gjestfrihet og en rørende omsorg – og det selv om de er rammet av finanskrisen som fremdeles råder i Hellas. Så til denne ” barmhjertighetens øy ” legger vi påsketuren nok en gang.

 

Trykk på bildene for større visning

Påsketur Lesvos

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_olivenlund

Påsketur Mytilini

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_varme_kilder

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_arkeologi

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_frokost

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_kanoer

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bro

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bord

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala_hagen

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_Votsala

Lesvos