Påsketur til Lesvos, Hellas

7. til 16. april 2015

For 3. år på rad arrangerer vi tur til Hellas for å feire den gresk-ortodokse påsken. I år er påskeaften i Hellas den 11. april, dvs. uken etter vår påske.

Vi har som tidligere hovedopphold på den idylliske øya Lesvos for å oppleve den ekte greske påsken! Som ekstra innslag tar vi en utflukt til Pergamon i Tyrkia og tilbringer også en dag i Athen med Akropolis og den spennende bydelen Plaka. Med på reisen blir vår erfarne reiseleder, Kari Tomassen, som også har vært reiseleder tidligere år.

Lesvos – eller Mytilini, som øya også kalles – er perfekt for de som vil oppleve det ekte greske. Øyas historie går tilbake mer enn 8000 år med 11 millioner oliventrær og store skoger som skjuler gamle templer og kirker. På Lesvos er ikke turismen hovednæringen, da de har lenge hatt olivenolje som sikker inntektskilde, og du finner her det autentiske greske livet hvor gamle tradisjoner, mat og kunst fremdeles er å finne.

Vi starter med 1 dag i Athen, hvor vi bor på et 4-stjerners hotell i den sjarmerende bydelen Plaka med fantastisk utsikt til Akropolis fra hotellets takterasse. Les mer om pakkeinnholdet og dagsprogrammet for reisen lenger ned på siden.

Begrenset antall plasser, ta kontakt med oss på post@activetours.no eller telefon 21 42 02 11 for mer informasjon eller benytt link til bookingskjemaet nedenfor for å reservere plasser.

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet.

 

Pakker og priser

Inkludert
- Fly t/r Gardermoen - Mytilini (Avreise Bergen som tilvalg)
- Transport t/r flyplass - hotell
- 1 natt i dobbeltrom med frokost på 4-stjerners hotell i Athen
- Guidet tur i Athen med inngangsbilletter til Akropolis og det nye Akropolismuseet
- 1 middag i Athen
- 8 netter i dobbeltrom med halvpensjon på Hotell Votsala på Lesvos
- Alle påskeaktivitetene på Lesvos
- Heldagsutflukt til Pergamon, Tyrkia
- Stor gresk avskjedsmiddag siste dag med drikke
- Erfaren norsk reiseleder som er med hele veien

Pris 12 690,- per person

Valgfrie tillegg:
- Enkeltrom (1700,- per person)
- Avreise fra Bergen istedet for Gardermoen (500,- per person)
- Drikke til maten
- Lunsj
- Aktiviteter utover oppsatt program

Trykk her for å komme til påmeldingsskjemaet.

Mer informasjon

Kontakt oss på post@activetours.no for mer informasjon. For spørsmål rundt program og innhold på reisen kan disse rettes direkte til reiseleder:

Kari Tomassen
Telefon: +47 95 21 98 00
E-post: kari@activetours.no

Program

Tirsdag 7. april
Fly fra Norge til Athen med SAS. Transport fra flyplassen til Hotell Herodion i Athen, rett nedenfor Akropolis. Vi får en guidet tur på Akropolis Museet, som blir regnet som ett av verdens fineste museer og som ligger rett ved hotellet. Felles middag i Plaka-området på en koselig restaurant med gresk dans og musikk!

Onsdag 8. april
Etter frokost  skal vi på en guidet tur på Akropolis med vår dyktige lokale guide som snakker utmerket engelsk. Deretter drar vi til flyplassen for å ta fly til Mytilini.

Torsdag 9. april
I dag starter påskefeiringen og på ettermiddagen drar vi til Mytilini for en historisk omvisning. Turen avsluttes i en bysantinsk kirke for å overvære en meget spesiell og dramatisk gresk gudstjeneste. Middag spiser vi på en lokal restaurant i Mytilini.

Fredag 10.  april
Pilegrimsvandring til fjellandsbyen Assomatos. Biltransport vil bli satt opp. Vi deltar i prosesjonen for ”Epitáphios of Christ”. Dette er den eneste landsbyen i Hellas der prosesjonen er ledet av lokale musikere som spiller tradisjonelle instrumenter (instrumenter er ikke tillatt i de ortodokse kirker).

Lørdag 11. april
Tidlig om morgenen kan vi delta på en meget spesiell seremoni i katedralen i Mytilini. Så drar vi tilbake og hjelper til med å forberede mat for søndag. Om ettermiddagen skal vi på en rundtur på nordsiden av øya til Skala Sykaminea og Molivos. Vi spiser middag i landsbyen Petra, og kl 23.00 drar vi opp til kirken som ligger på toppen av en klippe. Her feirer vi (som alle grekerne gjør klokken 24:00) Jesu oppstandelse med fyrverkeri og kinaputter.

Søndag 12. april
Vi griller hele lam over kull. Alle må delta og sveive noen minutter.  Festen begynner tidlig og varer lenge!

Mandag 13. april 
I dag slapper vi av etter den store festen dagen før. Felles middag om kvelden.

Tirsdag 14. april  - Tur til Pergamon
Pergamon var en gresk oldtidsby med beliggenhet i dagens Tyrkia. Den er nå på UNESCOs verdensarvliste. Det er ikke en lang tur å komme dit. Først tar vi båt over til Ayvalik i Tyrkia, som vi nesten kan se fra hotellet. Ayvalik var før den gresk-tyrkiske krigen nesten utelukkende bebodd av grekere som satte sitt preg på byen før de ble tvunget vekk (1922). Derfra tar vi buss videre til Pergamon. I dag ser vi restene etter oldtidens Pergamon nord og vest for dagens moderne by som heter Bergamo. På 100-tallet f. Kr. hadde Pergamon det nest største biblioteket i den antikke verden - etter Alexandria i Egypt - på rundt 200 000 bøker. Men egypterne innstilte eksporten av papyrus, og derfor oppfant pergamonerne et nytt materiale, pergament, laget av kalveskinn.

Iannis, vår kunnskapsrike hotellvert, guider oss rundt i et område som er spekket av spennende historie helt tilbake til Neolittisk periode. For et par tusen år siden var Pergamon et av de mektigste kongedømmene I Midtøsten, og folk kom reisende fra fjern og nær for å besøke teatrene, templene og ikke minst byens store kursted – Asklepion som etter hvert utviklet seg til den antikke verdenens viktigste sentre for legevitenskapen. Det var også her at apotekernes symbol ble oppfunnet:  en slange – som vi bruker den dag i dag.

Onsdag 15. april
Siste dag som kan nytes i haven eller på tur i omegnen. Kanskje en tur til de varme kildene?
Stor gresk avskjedsmiddag med alt det man ønsker av mat og drikke!

Torsdag 16. april
Fly tilbake til Norge.

Den greske påsken

Påske, eller "Paska" som de sier på gresk, er den helligste og mest feirede høytid i Hellas. Den feires som vår jul, nyttårsaften og 17. mai, - alt på en gang! I tillegg til det religiøse er det en gigantisk folkefest, og en totalt annerledes måte å feire påsken enn det vi er vant med. Det er en stor opplevelse, enten man er religiøs eller ikke.

For oss er det litt forvirrende at den gresk-ortodokse påsken ikke er samtidig med vår egen. Dette er fordi den gresk-ortodokse kirken bruker den Julianske kalenderen for å bestemme tidspunkt for feiringen. I år er påskeaften 19. april. Før påske er det i hele Hellas en økende aktivitet for å få hus, hjem og hager i ren og pen stand. Slik vi gjerne vasker til jul, er greske husmødre travelt opptatt med påskerengjøringen. Dette betyr gjerne en skikkelig vårrengjøring i huset, og det stelles i hager, ryddes og fikses, og man kan se at fortauskanter, trapper og lignende får en ekstra omgang hvitmaling før påske. Som hos oss øker aktiviteten etter hvert som man nærmer seg, og vårt uttrykk "Som julekvelden på kjerringa" hadde passet godt også i Hellas, hvis man byttet ut julekveld med påskeaften!

På gresk sier man ikke den stille uken, men den store uken - "I megali evdomada" - og det er også mye mer treffende, for her er det ikke mye stillhet! I kirkene er det stor aktivitet gjennom hele uka, med messe både morgen og kveld. Greske skoler og universitet tar påskeferie fra fredag før Palmesøndag, slik som hos oss, og småbyer og bygder fylles opp av hjemvendte studenter, som selvsagt skal feire påske hos familien. Butikkene og markedene holder ikke stengt, snarere tvert i mot, det er utvidet åpningstid i dagene før påske.
Den greske påsken er en stor opplevelse, og grekerne ønsker alle ikke-ortodokse velkomne til å ta del i feiringen. Det blir ikke forventet at man skal følge alle skrevne og uskrevne regler, men det blir forventet at man viser respekt for deres tradisjoner og religion.

Hotellene

Den første natten bor vi på et flott og hyggelig 4-stjerners hotell i bydelen Plaka i Athen. Dette er en historisk og sjarmerende bydel med Akropolishøyden og det nye Akropolismuseumet. Fra takterassen til hotellet har du fantastisk utsikt opp til Akropolis, se bilde i margen til høyre.

Votsala hotel med sin idylliske beliggenhet rett ved havet på øya Lesvos er en vel verdt å oppleve. Vertskapet skaper en atmosfære som gjør gjestene kommer igjen og igjen. Den flotte frokosten serveres i hagen med klassisk musikk i bakgrunnen og med utsikt til havet og Tyrkia på andre siden. Her kan man også ta en tur på vannsykkel eller kano som hotellet har til fri avbenyttelse. Ellers byr stedet på arkeologiske områder, nydelige små kirker og olivenlunder og en landsby rett i nærheten. Det er kun 15 minutter til Mytilini by.

Enkelte dager serverer de lunch og middag ved hotellet og ellers er det koselige greske tavernaer 5 minutter unna. Rommene er utstyr med enkelt kjøkkenutstyr så det ligger til rette for å kjøpe litt brød, frukt, vin etc. til enkel lunch på altanen.

Utflukter

Det er et stort tilbud av rimelige aktiviteter og utflukter. Disse betales på stedet og koster fra 8 til 30€. Utflukter som er spesifisert i programmet er inkludert i prisen og koster selvfølglig ikke noe ekstra.

Klima

Typisk behagelig middelhavsklima med årlig gjennomsnittstemperatur på 18 grader. Normalt rundt 15 på senvinteren og nærmere 30 på sommeren. Generelt tørt klima med lite nedbør og mye sol.

Trykk på bildene for større visning

Påsketur Lesvos

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_olivenlund

Påsketur Mytilini

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_varme_kilder

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_arkeologi

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_frokost

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_kanoer

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bro

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_bord

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_votsala_hagen

Gruppetur_Kultur_Hellas_Lesvos_Votsala

Lesvos